Plymovents historia

Plymovents historia startade för 40 år sedan. Plymovents grund finns i både Sverige och Nederländerna och den bygger på förorenad luft. Då var det ingen som tänkte på förorenad luft, så detta var ganska visionärt. Ända har vi varit experter på utsugning och filtrering av förorenad luft i över 40 år. Det här är vår historia. En historia om entreprenörsanda, innovationer, förvärv och medgångar men även motgångar. Men mest av allt är det historien om hundratals män och kvinnor som har arbetat på Plymovent under dessa 40 år. Och det gör det till vår historia. En historia som vi är stolta över och som har resulterat i det fantastiska och verkligt globala företag som vi är i dag.

 

Plymovent har sitt ursprung i två entreprenörer som startade var sitt företag. Helt oberoende av varandra, startade de liknande företag; den ene i Sverige och den andra i Nederländerna. Den svenske entreprenören fokuserade på tekniska svetsångelösningar för stora kunder, metallprodukter som utvecklades och installerades av egna tekniker. Samtidigt fokuserade det nederländska företaget på plug&play-produkter som såldes via återförsäljare och partner. Två nystartade företag med två olika strategier och ett gemensamt mål: ren luft för anställda över hela världen. Och det målet har vi än i dag: REN LUFT PÅ JOBBET.

 

Entreprenörer

1975 startade Dirk den Dekker ett nytt företag i Nederländerna: Euromate. Företagets mission var inledningsvis att tillämpa den elektrostatiska filterprincipen på kommersiella luftrenare. Man utvecklade problemfria produkter, som var enkla att installera, baserade på plåt. Från den stunden har problemfria produkter varit en hörnsten för alla våra produkter. Från ett nytt kontor i vackra Alkmaar och med fokus på innovation, växte det nystartade företaget till en verksamhet med en stor portfölj och kunder över hela Europa. En av höjdpunkterna i dess historia var lanseringen av en helt ny produktlinje i slutet av 1900-talet. Filtersystem baserade på polypropen, som då var ett material som sällan användes inom metallindustrin. Produktlinjen ProLine 2000 var före sin tid och tog marknaden med storm och konkurrenterna på sängen. Än i dag är den uppgraderade och vidareutvecklade ProLine 2000 (t.ex. MFD eller UltraFlex) en toppmodern produktlinje, som sålts till många nöjda kunder över hela världen.

 

Under samma period 1976, började svenske John Plymoth konstruera produkter som kunde suga ut svetsångor. Plymoth, som företaget hette, startade sin verksamhet baserad på kundsamarbete och tekniska lösningar. Snart nådde deras plåtprodukter ut på den internationella marknaden. Under 1980-talet startade Plymoth olika dotterbolag över hela världen, vilket ledde till försäljningskontor i USA, Kanada, Tyskland och Frankrike. Samtidigt utvecklades ett start nätverk av återförsäljare över hela Europa och företaget började växa.

 

Fusioner & förvärv

1989 köpte Plymoth upp det svenska företaget CelciusVent AB, en ledande tillverkare och distributör av ventilationssystem för att fånga fordonsavgaser. De båda företagsnamnen kombinerades och varumärket som vi känner det i dag föddes: PLYMOVENT.

Logo Clean Air GroupTio år senare, 1999, köpte Euromate upp Lucom. Lucom hade varit en lojal distributör i Nederländerna, Belgien och Luxemburg och dess grundare saknade efterträdare. Detta förvärv var början på Clean Air Group.

Och 2006 köpte nederländska Clean Air Group upp svenska Plymovent. Clean Air Group fortsatte sin dubbla varumärkesstrategi och fortsatte att växa fram till 2008. I och med Lehman Brothers kollaps stannade tillväxten dessvärre plötsligt.

Logo PlymoventÅr 2014 förvärvade de nuvarande aktieägarna 100% av samtliga Plymovents aktier i syfte att fortsätta bygga ett stort företag på den grund som fanns sen tidigare. Fokus kommer att ligga på industriella tillämpningar som ventilation och utsug av svetsångor, fordonsavgaser och oljedimma.

 

Ett varumärke, en framtid

Head office of Plymovent in the NetherlandsRedan under 2011 döpte Clean Air Group om alla sina företag och produkter till det välkända och internationellt igenkännliga varumärket Plymovent. Idag fokuserar Plymovent återigen på innovation och kvalitetstillverkning. Baserat på den expertis och erfarenhet som vi skaffat oss de senaste 40 åren, strävar vi efter att överträffa våra kunders behov och förväntningar. Genom våra dotterbolag i Frankrike, USA, Kanada, Tyskland och Nederländerna samt genom våra lojala partner runt om i världen, lyssnar vi fortlöpande på våra kunder för att förstå deras behov, så att vi kan komma med ännu bättre och mer innovativa produkter. Plymovent fortsätter att göra investeringar och innovationer för ren luft på jobbet.

 

Denna webbplats använder cookies för att spåra ditt beteende och att förbättra din upplevelse på webbplatsen.

Du kan alltid ta bort sparade cookies genom att gå till webbläsarens avancerade inställningar.

*Privacy Statement